Gipszkarton beépítések vízszintes simításának szintjei
tanácsok

Gipszkarton beépítések vízszintes simításának szintjei

A gipszkarton felületeknél négy meghatározott és definiált simítási szint létezik: Q1, Q2, Q3 és Q4. A megfelelő simítási szintet a befektetőnek a felület minőségére (simaságára) vonatkozó követelményeitől, a helyiség rendeltetésszerű használatától és a felületkezelés módjától függően (kerámia csempe, tapéta, vékonyrétegű matt festékek stb.) kell megválasztani.

 1. A Gipsz Simítás Szintje GSSz 1 [Poziom Szpachlowania Gipsowego PSG 1 [Quality Level 1 (Q1)] Ez a simítási szint a gipszkarton lapokból készült felületekre vonatkozik, amelyekre nem készültek esztétikai követelmények (pl. kerámai lapok alatti alapozó réteg). Elég az alap gitt felhordása, amely a következőket tartalmazza:
  • gipszkarton lapok kötéseinek fugázása

  • rögzítő és befejező elemek látható részei lezárása hézagkitöltő masszával. A simítás ezen az alapszinten feltételezi, hogy a gipszkarton lapok élét leragasztották üvegszálas szalaggal (öntapadó hálóval) és lesimították egy vagy két réteg rendszer simítómasszával

 2. Gipsz simítási szint GSSz 2 [2. minőségi szint (Q2)] A gipszkarton lapokból készült beépítések simítását ezen a szinten egyébként standard simításnak nevezik, és megfelel a fal- és mennyezeti felületek esztétikai követelményeire vonatkozó szokásos elvárásoknak. A GSSz 2 Gipsz Simítási Szinten a gipszkarton szerelőnek úgy kell elsimítani a lapok illesztéseinek felületét, hogy a fuga a gipszkarton lemezzel egy szintet alkosson. Ez a „kiegyenlítés" vonatkozik a rögzítőelemekre, a belső és külső sarkokra, valamint a csatlakozókra is. A GSSz 2 szintű simítás a következőket tartalmazza:

  • GSSz 1 alapszíntű simítást

  • ismételt simítást a rendszerhez tartozó hézagoló masszákkal: szükség esetén konstrukciós, ha erre szükség van, és befejező, amíg az illesztési felület sima átmenetet nem képez a gipszkarton felülettel. Nem szabad a használt szerszámok által hagyott helyi mélyedéseket és karcolásokat hagyni. Szükség esetén a csiszolt felületeket csiszolni kell

  • Az így előkészített felületet ezután: be lehet fedni tapétákkal, strukturális festékekkel és tipikus matt festékekkel, hengerekkel vagy ecsetekkel felvitt emulziókkal és akrilokkal, valamint be lehet vonni dekoratív vakolatokkal.

 3. Gipsz Simítási Szint GSSz 3 [3. minőségi szint (Q3)] Amennyiben a simított felületekkel szemben magasabb követelményeket támasztanak, további eljárásokra van szükség, amelyek túlmutatnak az alap és normál simítási eljárásokon. A GSSz 3 szintű simítás a következőket tartalmazza:

  • Normál

     simítást
   GSSz 2 szinten
  • A térelhatároló teljes felületének (fugák és gipszkarton lapok) simítását a rendszerbe tartozó simítómasszákkal vagy a rendszerbe tartozó glettmasszákkal, amelyek feladata a felület kiegyenlítése és a mikropórusok bezárása, valamint ezek felületének textúrájának és nedvszívó képességének egységesítése. Az alkalmazott réteg vastagsága kicsi, és általában nem haladja meg az 1 mm-t.

   Az így előkészített felületet a következőkre szánják:

  • finom szerkezetű vékony tapétákkal;

  • selymes és fényes festékekkel

  • 1 mm alatti szemcseméretű vakolatokkal való burkolásra, feltéve, hogy a vakolatgyártó engedi őket felvinni egy adott aljzatra.

 4. GSSz 4 Gipsz Simítási Szint [Quality Level 4 (Q4)] A legmagasabb esztétikai követelményeknek való megfeleléshez a gipszkartonból készült teljes szárazépítési felületre simított, vékony gipszvakolat réteget visznek fel. A GSSz 4 Gipsz Simítási Szint feltételezi a vékonyréteg vagy speciális glettréteg kézi vagy mechanikus felhordását az építőelem teljes felületére (rétegvastagság legfeljebb 3 mm). A simításon kívül gyakran szükséges a teljes felvitt réteg polírozása. Az így előkészített felületet sima vagy strukturált fényes falburkolattal kell bevonni, például öntapadó fém- vagy vinil fóliával; fényes festékekkel, valamint az alabástrom gipszből készült felületek polírozásával márványt imitáló felületek előállítása.

NORGIPS Start & Finish
Készre kevert, kétfunkciós glettanyag, melynek rendeltetése gipszkar…
NORGIPS Start
Hézagoló gipsz gipszkarton lemezek csatlakozásainak kitöltés&ea…
NORGIPS Extra Finish
Készre kevert glettanyag, melynek rendeltetése gipszkarton lemezek csatlako…
NORGIPS Finish
Glettelőgipsz gipszkarton lemezek csatlakozásainak, vagy más beltéri…
Projekt mappa
Projekt mappa
close

A projekt mappa az a hely, ahol tárolhatja a kiválasztott letölthető fájlokat és anyagigény kalkulációkat.

Kattintson bármely dokumentumnál vagy kalkulációnál a "Mappába" mezőre.

A Projekt mappa segítségével könnyen elkészítheti beruházásának alábbi dokumentációját:

 • termékek és megoldások műszaki dokumentációja
 • anyagigény kalkulációk
 • összesített termékjegyzék
 • címlap a beruházás adataival
ZIP letöltése ZIP letöltése
PDF letöltése PDF letöltése
Küldés @-ra Küldés @-ra
 Mappa kiürítése
Bezárás
fel