TűzbiztonságTűzbiztonság

A Norgips tűzálló válaszfalak megvédik az otthonát

A biztonságérzet minden ember legalapvetőbb szükséglete.

Magabiztosan és kényelmesen szeretnénk érezni magunkat, különösen ott, ahol a legtöbb időt töltjük – otthon és a munkahelyen.

Tűzállóság

Az épület minden elemének meg kell felelnie bizonyos követelményeknek, hogy tűz esetén megfelelően védje a lakókat.

A részletesen elemzett kritériumok a következők:

  • R – teherhordó képesség
  • E – integritás
  • I – hőszigetelés

Minél hosszabb ideig tartják meg az épület válaszfalai teherviselő, elválasztó és szigetelő funkciójukat a magas hőmérséklettel szemben, annál nagyobb a tűzállóságuk. A gyakorlatban ez a tűz lassabb terjedését jelenti. A tűzállósági határértékek általában egyesítik az E és I, vagy az R, E és I kritériumokat, például EI 15, EI 60, REI 180, ahol a szám a percben mért időt jelenti.

Érdemes megjegyezni, hogy a magasabb tűzállósági határértékű térelhatárolónak egyben jobb a hangszigetelése is, és jobban ellenáll a sérüléseknek.

A pontos osztályozásnak köszönhetően a megfelelő megoldások kiválasztása egyszerű. Az egyes elemtípusok dokumentációja részletes információkat tartalmaz a felhasznált anyagokról.

Tűzálló térelhatárolók széles választéka

A tűzállóság olyan kategória, amely az épület térelhatárolóira vonatkozik, nem az egyes gipszkarton lapokra.

Annak érdekében, hogy az adott térelhatároló megfelelő tűzállósági besorolást kapjon, az adott típusú térelhatárolók dokumentációjában leírt elemekből kell készülnie. Egy adott térelhatárolótípus egyes elemeit komplett megoldásként tesztelték a laboratóriumban. A tűzállósági határértéket csak akkor kapjuk meg, ha egy adott térelhatároló pontosan az adott rendszert alkotó elemekből épül fel. Ettől a szabálytól való esetleges eltérések azt eredményezhetik, hogy egy ilyen szerkezet nem teljesíti egy adott tűzállósági határérték követelményeit.

Kész megoldások

Az épületeknél négy tűzállósági besorolás létezik, amelyeket az épületek által teljesítendő műszaki feltételek és azok elhelyezkedése határoz meg. Közülük mindegyiket "MK" - "KK" – “AK” – “NAK” betűk jelölik - a legmagasabbtól a legalacsonyabbig.

A tűzvédelemre vonatkozó követelmények az épület magasságától, méretétől, helyétől, műszaki feltételeitől és funkciójától függenek.

A Norgips által kínált tűzálló térelhatároló rendszerek minden típusú konstrukcióhoz igazodnak, és a legjobb garanciát jelentik a megbízható tűzvédelemre. Védik az épületek szerkezeti elemeit a tűztől, és független tűzgátló térelhatárolókként működnek az EI, REI, R és RE osztályokban.

Tűzállóság

Tűzállósági határérték

Az épület tűzveszélyességi osztálya

Tűzállósági minősítés (tűzállósági határértékek)

A szótár összes fogalma

Tűzállóság

A tűzállóság a szerkezet/épületelem azon képessége, hogy eleget tegyen meghatározott követelményeknek a tűz lefolyását képező körülmények között. Tűz esetén a leglényegesebb elem a menekülés lehetősége, ezért a tűzállóság mértéke az a percekben kifejezett idő, amely alatt a tűz kitörésétől számítva nem következett be az alábbi kritériumok elvesztése:

  • R - teherhordó képesség – vagyis az az állapot, amelyben az adott elem eleget tesz a teherviselő funkciójának. A teherhordó képesség elvesztése bekövetkezhet mechanikai tönkremenetel hatására, az állékonyság elvesztése vagy az alakváltozási illetve elmozdulási határértékek túllépése miatt. A szárazépítési rendszereket az R paraméterrel csak tűzhatároló elemek esetén jellemezik
  • E - integritás – azaz az az idő, ameddig a leírt elem teljesíti az elválasztó funkcióját. Az integritás elvesztése a tűzzel ellentétes oldalon lángnyelvek, repedések vagy a határértéket meghaladó rések megjelenésével következik be, amelyek keresztül átszivárognak a gázok vagy a lángnyelvek, vagy ha az elem lezuhan a szerkezetről
  • I - hőszigetelés – vagyis az az állapot, amelyben az elem teljesíti a magas hővel szembeni szigetelő funkcióját. A hőszigetelés elvesztése abban a pillanatban következik be, amikor a vizsgált elem külső oldalán túl magas lesz a hőmérséklet.

Tűzállósági határérték

A tűzállósági határérték az adott szerkezetre/épületelemre előírt tűzállósági követelményeket írja le. A tűzállósági határérték általában az E és I, vagy R, E és I kritériumokat köti össze egymással, pl. EI 15, EI 30, EI 45, EI 60, EI 90, REI 120, REI 180.

Az E, I, R kritériumok pontos magyarázata a „Tűzállóság” definícióban található.

Az épület tűzveszélyességi osztálya

Az épületek négy tűzveszélyességi kockázati osztályba sorolhatók, amelyeket a legmagasabbtól a legalacsonyabbig „MK”, „KK”, „AK”, „NAK”, betűkkel jelölnek.

A megfelelő tűzveszélyességi kockázati osztályba sorolt épület elemeinek eleget kell tenniük az 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletben - az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról - megadott feltételeknek.

Tűzállósági minősítés (tűzállósági határértékek)

Ezeket a dokumentumokat az erre jogosult kutatóintézetek adják ki az elvégzett vizsgálatok alapján, amelyek meghatározzák a vizsgált épületelemek tűzállósági határértékeit (pl. EI 30, EI 60), pl. szárazépítés esetén válaszfalakét, előtétfalakét, függesztett álmennyezetekét, tetőtér beépítésekét, száraz esztrichekét.

A tűzvédelmi besorolások tartalmazzák a megoldások részletes leírásait is, információkat az alkalmazott anyagokra vonatkozóan, rajzokat, a megoldások részleteit, csatlakozások részleteit stb.

A szótár összes fogalma
NORGIPS S GKF 12,5 mm DF típus
Tűzgátló gipszkarton lemez
NORGIPS S GKF 15 mm DF típus
Tűzgátló gipszkarton lemez
NORGIPS S GKFI 12,5 mm DFH2 típus
Impregnált, tűzgátló gipszkarton lemez
NORGIPS S GKFI 15 mm DFH2 típus
Impregnált, tűzgátló gipszkarton lemez
Üvegszálas, öntapadó szalag 45 mm
Öntapadó szalag gipszkarton lemezek közötti hézagok megerősí…
Üvegfátyol szalag 50 mm
Üvegfátyol szalag gipszkarton kötések megerősítés&e…
Akusztikus tömítőszalag 30 mm
Öntapadó szalag kerületi tömítéshez szárazép&i…
Akusztikus tömítőszalag 50 mm
Öntapadó szalag kerületi tömítéshez szárazép&i…
Akusztikus tömítőszalag 75 mm
Öntapadó szalag kerületi tömítéshez szárazép&i…
Akusztikus tömítőszalag 100 mm
Öntapadó szalag kerületi tömítéshez szárazép&i…
NORGIPS Start & Finish
Készre kevert, kétfunkciós glettanyag, melynek rendeltetése gipszkar…
NORGIPS Extra Finish
Készre kevert glettanyag, melynek rendeltetése gipszkarton lemezek csatlako…
NORGIPS Start
Hézagoló gipsz gipszkarton lemezek csatlakozásainak kitöltés&ea…
NORGIPS Finish
Glettelőgipsz gipszkarton lemezek csatlakozásainak, vagy más beltéri…

Üzenet elküldése

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Az Önök személyes adatainak biztonsága rendkívül fontos kérdés számunkra. Ezért tájékoztatjuk Önöket az általunk kezelt személyes adatokról. A személyes adataik adatkezelője a Norgips Sp. z o.o., székhelye: 02-634 Warszawa, ul. Racławicka 93. Adataikat az Önök által küldött kérdések feldolgozása érdekében kezeljük. Erről bővebben az Adatvédelmi irányelveinkben tájékozódhatnak.

Ezt az oldalt reCAPTCHA védi, és a Google Adatvédelmi irányelvek és Szolgáltatási feltételek vonatkoznak rá.

Gábor Donka
Technical Advisor
Projekt mappa
Projekt mappa
close

A projekt mappa az a hely, ahol tárolhatja a kiválasztott letölthető fájlokat és anyagigény kalkulációkat.

Kattintson bármely dokumentumnál vagy kalkulációnál a "Mappába" mezőre.

A Projekt mappa segítségével könnyen elkészítheti beruházásának alábbi dokumentációját:

  • termékek és megoldások műszaki dokumentációja
  • anyagigény kalkulációk
  • összesített termékjegyzék
  • címlap a beruházás adataival
ZIP letöltése ZIP letöltése
PDF letöltése PDF letöltése
Küldés @-ra Küldés @-ra
 Mappa kiürítése
Bezárás
fel