Csend és kényelemCsend és kényelem

Mit jelent a hangszigetelés

és miért érdemes erre ügyelni?

A hangszigetelés olyan tulajdonság, amely közvetlenül befolyásolja az életminőséget. A nemkívánatos zajoktól való elszigetelődés képessége a gyakorlatban a háztartás tagjainak békéjét, magánéletét és a szomszédokkal való konfliktusok alacsonyabb kockázatát jelenti. Annak érdekében, hogy a ház menedék legyen, a falaknak hatékonyan kell csökkenteniük az egyes helyiségek közötti hangokat.

Zaj elleni védelem

A hangerőt decibelben (dB) mérjük. Például 38 dB az a zajszint, amely megfelel a porszívó működési zajának.

A térelhatároló (fal, mennyezet, padló) hangtompító képességét hangszigetelésként határozzák meg. Ezt decibelben is megadjuk, főleg az RW, RA,1, RA,2, R’A,1 és az R ’A,2 mutatók segítségével. Minél magasabb a falak hangszigetelése, annál kevesebb a nem kívánt hang a helyiségben. Fontos tudni, hogy a zajszint 2 vagy 3 decibellel történő csökkentése az emberi fül számára nehezen észlelhető. Viszont, ha a hangerőt 6 vagy 7 decibellel csökkentik, a fülünk a felére csökkenti. Ha a térelhatároló zajcsillapítását 20 dB-lel növeli (például 49 dB-ről 69 dB-re), az akusztikus kényelem rendkívüli mértékben nő.

A Norgips kínálata olyan megoldásokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a kívülről jövő zajoknak, valamint az emeletek közötti és az épületen belüli hangok intenzitásának hatékony csökkentését. A rendelkezésre álló rendszereket három kategóriába sorolják:

  • Rw 49 dB-ig
  • Rw 50 dB-től 59 dB-ig
  • Rw 60 dB-tól 72 dB-ig

Ha a térelhatároló hangcsillapításának szintje 20 dB-lel növekszik (pl. 49 dB-ről 69 dB-re) az akusztikai kényelem kifejezetten javul.

A Norgips válasz- és előtétfalak lehetővé teszik a különféle épületekre vonatkozó irányelvek teljesítését. A lakóépületek válaszfalainak hangszigetelésére vonatkozó követelményeket a PN-B-02151-3:1999 szabvány határozza meg. A helyiségek hangszigetelésének nagy hatékonysága és a könnyű telepítés miatt ez a terek leválasztásának legnépszerűbb módja.

Zavartalan nyugalom

A zajnak különböző típusait különböztetjük meg:

  • A léghangok egy fal mögül érkező zene vagy egy forgalmas utca zaja
  • A sokkhangok a felső szomszéd léptei
  • A visszhang egy echo effektus

A fenti hangok mindegyike megfelelő csillapítást igényel térelhatárolók használatával. Ahhoz, hogy biztosak legyünk abban, hogy átfogóan gondoskodtunk az akusztikus kényelemről, érdemes megfelelően megválasztani a rendszermegoldásokat, és élvezni a zavartalan nyugalmat.

Nem csak a megfelelő típusú gipszkarton lapok felelősek a hangszigetelésért, hanem a szigetelőszalagok, a helyesen kiválasztott profilok, a szigetelőanyagok és az adott térelhatároló összeszerelésének pontossága is.

Igényeseknek szóló megoldások

A Norgips olyan gipszkarton lapokat kínál, amelyek sokkal jobban csillapítják a zajt, mint a piacon kapható standard megoldások.

Ismerje meg a Norgips Acoustic lapokat!

Az A típusú Acoustic lapot válaszfalak és előtétfalak burkolataként, álmennyezetként és tetőterek beépítéséhez használják, fokozott hangszigetelésű térelhatárolók kialakításakor. Ha viszont olyan térelhatárolóra van szükségünk, amely a hangszigetelő tulajdonságokon kívül a magas páratartalom, szilárdság, keménység és tűzállóság tekintetében is megfelel a magas követelményeknek, akkor a DFH2IR típusú Acoustic Super lapot kell használni, amely nagy súlyának és speciális adalékanyagainak köszönhetően jobb paraméterekkel rendelkezik, amelyek javítják a hangszigetelést.

A Norgips rendszereket laboratóriumi körülmények között számos vizsgálatnak vetik alá, hogy minden körülmények között biztosítsák az akusztikai kényelmet.

Hangszigetelés

RW – súlyozott léghanggátlási index

RA,1 – fajlagos hangszigetelési értékelési index

RA,2 – fajlagos léghanggátlás értékelési indexe

RA,1,R – az RA,1 fajlagos léghanggátlás értékelésének tervezési indexe

R’A,1 – az R’ fajlagos léghanggátlási képesség közelítő értékelési indexe

K - az oldalsó hangátvitel

A szótár összes fogalma

Hangszigetelés

Hangszigetelés – a szerkezet zaj elleni védelmi képessége. Gipszkartonból készült szerkezetek esetén a hangszigetelés a léghang elleni védelemmel azonos. A hangszigetelő képességet decibelekben [dB] fejezzük ki, főként az RW, RA,1, RA,2, R’A,1 és R’A,2tényezők segítségével.

A hangszigetelő képességre vonatkozó követelményeket a PN-B 02151-3:1999 szabvány tartalmazza. Jelenleg folyik a munka azoknak a műszaki feltételeknek rendeletben történő kiadására, amelyek eleget tesznek a PN-B 02151-3:2015 szabvány az épületekről és azok elhelyezkedéséről, új változatának.

RW – súlyozott léghanggátlási index

RW – súlyozott léghanggátlási index, [dB]-ben kifejezve. A tényező a szerkezet általános értékelésére szolgál, az EU országainak többségében használják. Az értéket a szerkezet laboratóriumi vizsgálatából nyerik. Az érték az 500 Hz hang frekvenciájának felel meg a szerkezet léghanggátlási görbéjéből kapott vonatkoztatási görbén.

RA,1 – fajlagos hangszigetelési értékelési index

RA,1 – a fajlagos hangszigetelés értékelésének indexe, amely figyelembe veszi a C (RA,1 = RW + C) spektrális adaptációs indexet, [dB]-ben van kifejezve. Az értéket a szerkezet laboratóriumi vizsgálatából nyerik. Az index a közepes és magas frekvenciájú léghangokkal szembeni hanggátlásnak felel meg, amely hangok jellemzőek az emberek által generált életzajoknak. Az index főként a belső térelválasztók léghanggátlási képességének értékelésére szolgál.

RA,2 – fajlagos léghanggátlás értékelési indexe

RA,2 –  a fajlagos léghanggátlás értékelésének indexe, amely figyelembe veszi a Ctr tr (RA,1 = RW + Ctr) spektrális adaptációs indexet, [dB]-ben van kifejezve. Az értéket a szerkezet laboratóriumi vizsgálatából nyerik. Az index az alacsony frekvenciájú léghangokkal szembeni hanggátlásnak felel meg, amely hangok többek között a külső zajra, pl. a nehéz, utcai közeledésre jellemzőek. Az index főként a külső térelválasztók léghanggátlási képességének értékelésére szolgál.

RA,1,R – az RA,1 fajlagos léghanggátlás értékelésének tervezési indexe

Az indexet az RA,1 fajlagos léghanggátlási indexnek a kivitelezési pontatlanságokkal történő csökkentésével kapják (RA,1,R = RA,1 – 2 dB). Az index többlakásos lakóépületekben lévő lakás válaszfalainak értékelésére, valamint az R’ léghanggátlási képesség becslésére szolgál.

R’A,1 – az R’ fajlagos léghanggátlási képesség közelítő értékelési indexe

R’A,1 – az R’ léghanggátlási képességnek a C spektrális adaptív indexet figyelembe vevő, közelítő értékelési indexe. Az R’A,1 index figyelembe veszi a szerkezeteknek a közepes és magas frekvenciájú léghangokkal szembeni, az adott alkalmazási körülmények között elért léghanggátlási képességét. Az R’A,1 figyelembe veszi tehát a K oldalsó hangátvitelt. Az index értékét terepi akusztikai vizsgálatokból vagy közelítő számítási módszerrel nyerik. A belső térelválasztók többségének léghanggátlási értékelésére használják.

K - az oldalsó hangátvitel

K – az oldalsó hangátvitel, javító tényező az egymással szomszédos szerkezetek (födém, egymáshoz érő falak) által átvitt hanghoz. A K javító tényező a szerkezet geometriájától, a szerkezeteknek más és más fajtájú szerkezetekhez való csatlakoztatásának módjától függ. Az oldalsó hangátvitel kiszámítása általában komplikált dolog, amit érdemes akusztikusra bízni.

A szótár összes fogalma
NORGIPS ACOUSTIC Super DFH2IR típusú gipszkarton akusztikai adaptációja
Fal hangszigetelése - ACOUSTIC A típusú gipszkarton akusztikai adaptációjának lépései
NORGIPS Start & Finish
Készre kevert, kétfunkciós glettanyag, melynek rendeltetése gipszkar…
NORGIPS Extra Finish
Készre kevert glettanyag, melynek rendeltetése gipszkarton lemezek csatlako…
NORGIPS S ACOUSTIC 12,5 mm A típus
Hangszigetelő gipszkarton lemez
Akusztikus tömítőszalag 30 mm
Öntapadó szalag kerületi tömítéshez szárazép&i…
Akusztikus tömítőszalag 50 mm
Öntapadó szalag kerületi tömítéshez szárazép&i…
Akusztikus tömítőszalag 75 mm
Öntapadó szalag kerületi tömítéshez szárazép&i…
Akusztikus tömítőszalag 100 mm
Öntapadó szalag kerületi tömítéshez szárazép&i…

Jobb hangszigetelés válaszfalaknál és tetőtér-beépítési ren…
19.07.2022

A Norgips Duo hibrid megoldásai választ adhatnak a lakás és házfelújítók körében is egyre inkább megjelenő tudatos szemléletre. A helyiségek jó hangszigetelése az, amire különleges figyelmet kell fordítanunk. Mindannyian olyan hatékony és nem túl dr…

Bővebben
Hogyan csökkenthető a többi helyiségből származó zaj? Acoustic Super …
23.06.2021

A DFH2IR Acoustic Super lapok használata a válaszfalrendszerekben, előtétfalakban, álmennyezete…

Bővebben
Üzenet elküldése

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Az Önök személyes adatainak biztonsága rendkívül fontos kérdés számunkra. Ezért tájékoztatjuk Önöket az általunk kezelt személyes adatokról. A személyes adataik adatkezelője a Norgips Sp. z o.o., székhelye: 02-634 Warszawa, ul. Racławicka 93. Adataikat az Önök által küldött kérdések feldolgozása érdekében kezeljük. Erről bővebben az Adatvédelmi irányelveinkben tájékozódhatnak.

Ezt az oldalt reCAPTCHA védi, és a Google Adatvédelmi irányelvek és Szolgáltatási feltételek vonatkoznak rá.

Gábor Donka
Technical Advisor
Projekt mappa
Projekt mappa
close

A projekt mappa az a hely, ahol tárolhatja a kiválasztott letölthető fájlokat és anyagigény kalkulációkat.

Kattintson bármely dokumentumnál vagy kalkulációnál a "Mappába" mezőre.

A Projekt mappa segítségével könnyen elkészítheti beruházásának alábbi dokumentációját:

  • termékek és megoldások műszaki dokumentációja
  • anyagigény kalkulációk
  • összesített termékjegyzék
  • címlap a beruházás adataival
ZIP letöltése ZIP letöltése
PDF letöltése PDF letöltése
Küldés @-ra Küldés @-ra
 Mappa kiürítése
Bezárás
fel